Jedlo ako liek

5. července 2011 v 20:53 | Sagisia a Suneis |  Strava
Ovos
Ovos je najmladšia zo všetkých obilnín, až v rannom stredoveku objavili jeho prednosti. Rímsky spisovateľ Plínius už v 1. storočí n.l. zaznamenal, že germánske kmene sa živia ovsenou kašou.
Naši predkovia používali ovos ako liečivo. Nielen zrno, ale aj slamu. Hlavne na zápaly kože a ekzémy.

Ako každá obilovina, aj ovos má špecifické vlastnosti, ktoré podporujú a upevňujú naše zdravie :

  • Lecitín, ktorý ovsené vločky obsahujú, je dôležitý pre výživu nervov

  • Je bohatým zdrojom vlákniny, vďaka čomu pomáha predchádzať zápche a udržuje správnu činnosť hrubého čreva

  • Vysoký obsah vitamínov skupiny B je dôležitý pre nervový systém

  • Je veľmi bohatý na fosfor, horčík a železo; vysoký je aj podiel zinku, ktorý má nezastupiteľnú úlohu v našom metabolizme

  • Vysoká energetická a nutričná hodnota vyplýva z vysokého podielu kvalitných bielkovín, ktoré sa svojím zložením veľmi približujú ideálnemu proteínu

  • Obsah tuku v zrne ovsa je 2 - 4 násobný oproti ostatným obilninám. Najväčšia jeho koncentrácia je v klíčku. Niektoré z odrôd majú viac než 10% tuku a jeho kvalita je vynikajúca. Najväčší podiel tvoria nenasýtené mastné kyseliny

  • Obsahuje zložité cukry ktoré sa plynulo rozkladajú v tele podľa potreby organizmu, čím dodávajú silu na dlhšiu dobu a nezaťažujú slinivku brušnú a iné orgány

  • Betaklugán obsiahnutý v ovsených otrubách pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol

  • Sliz v ovse mastí a zmäkčuje vnútro tráviaceho traktu, čo pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev
Vďaka svojej obrovskej nutričnej hodnote a ľahkej stráviteľnosti predstavuje ovos v ľudskej strave jednu z hlavných potravín.

Ľudoví liečitelia dodnes odporúčajú ovos nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Pomáha pri chorobách nervovej sústavy a tráviacich ťažkostiach, zmierňuje riziko vzniku srdečných chorôb a infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posiľňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Zvonka pomáha pri liečbe kožných ekzémov.

Ovos poskytuje účinnú pomoc pri trávení. Glukany (látky ktoré obsahuje ovos) pôsobia ako ochranná vrstva na sliznici žalúdka a čriev.

Medzi ďalšie klady ovsa patrí, že stabilizuje cukor v krvi. Ovos je bohatý na uhľohydráty, ktoré sa pomaly vstrebávajú a tak dochádza k postupnému uvoľňovaniu energie. Cukor v krvi stúpa pomaly a plošne, jeho hladina tak zostáva vyrovnaná. V malom množstve obsahuje ovos aj fruktózu, ktorá na preniknutie do buniek (na rozdiel od glukózy) nepotrebuje inzulín a má tak schopnosť plnohodnotne nahrádzať glukózu v metabolických procesoch. Preto sa ovos odporúča najmä diabetikom.

Pravidelná konzumácia ovsa znižuje cholesterol.

V ovse je všetko, čo potrebujú vlasy, koža a nechty.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama